Parkanon Urheilijat on saanut vuoden 2024 alusta lähtien yleisurheiluriveihinsä hienon lisän 47-vuotiaasta Kirsistä, kenestä esittelyteksti alla:

Kirsi Koro on syntynyt vuonna 1976, ja kotoisin Virroilta. Kirsi on edustanut urheilijana Virtain Urheilijoita (VirtU) aina tähän vuoteen asti. Seuranvaihto tuli ajankohtaiseksi VirtU:n aikuisurheilun puheenjohtajan lopettaessa tehtävässään. Uudeksi seuraksi valikoitui luontevasti ParkU, sillä Kirsi on asunut Parkanossa jo melkein kuuden vuoden ajan.

Kirsin urheilu-ura on alkanut noin 10-vuotiaana vanhempien innostuttua viemään tytärtään urheilukouluun ja kilpailuihin. Yleisurheilun heittolajeista kuulan ja kiekon Kirsi koki omiksi lajeikseen heti alusta lähtien. Kaikkia muitakin yleisurheilun lajeja Kirsi kokeili lapsuudessaan ja nuoruudessaan siinä sivussa, mistä osoituksena ovat mm. kilpakävelystä napatut piirinmestaruusmitalit. Talvisin yleisurheilu vaihtui hiihtoon, jossa Kirsi kilpaili niin oman seuransa kisoissa kuin piirinmestaruuskisojen viesteissä ja henkilökohtaisilla matkoillakin.

Moukari tuli naisille vuonna 1994 epäviralliseksi, ja vuonna 1995 viralliseksi kilpailulajiksi. Kirsin päälajiksi moukari valikoitui vuonna 1998, kun Pauli Ruohonen lupautui Kirsin valmentajaksi. Valmennussuhde Pauliin jatkui läpi Kirsin aktiivivuosien, ja myös siirtymävaiheessa aikuisurheilusarjoihin Kirsi sai Paulilta edelleen tukea ja neuvoja.

Aikuisurheilun myötä Kirsi tutustui jälleen uuteen heittolajiin, painonheittoon. Kirsi kuvailee painonheiton olevan samankaltaista kuin moukarinheitto, mutta väline on yli tuplasti painavampi (9,08kg) ja selvästi lyhyemmän (40-senttisen) varren päässä kuin mitä moukari.

Kirsin ikimuistoisimmat urheiluhetket liittyvät Töysään ja vuoteen 2007, jolloin Kirsi heitti ennätyksensä naisten 4-kiloisella moukarilla. Tuo ennätys on komea 61,34m. Kullanhohtoisin muistojen reunuksin mielestä löytyy myös Kaustinen ja vuosi 2008, jolloin Kirsi voitti Suomen mestaruuden naisten moukarin talvimestaruuskisoissa. Aikuisurheilijavuosien hienoimmat hetket liittyvät Jyväskylään ja vuoteen 2012, jolloin Kirsi voitti ensimmäisen maailmanmestaruutensa N35-sarjan moukarissa sekä vuoteen 2013, jolloin Kirsi heitti ensimmäisen maailmanennätyksensä N35-sarjan painonheitossa tuloksella 17,83m.

Kaiken kaikkiaan Kirsin saavutukset heittourheiluvuosiltaan ovat suorastaan häkellyttävät. Nuorten sarjoista Kirsi on voittanut 4 SM-mitalia. Kalevan kisoihin Kirsi on osallistunut 18 kertaa parhaana sijoituksenaan naisten moukarin 5. sija. Moukarin talvimestaruuskisoista Kirsillä on jo mainitun vuoden 2008 Suomen mestaruutensa lisäksi yksi pronssimitali vuodelta 2013. Aikuisurheilun puolelta Kirsi on saavuttanut SM-kisoista kaikkiaan 54 mitalia (38 kultaa), EM-kisoista 19 mitalia (11 kultaa) ja MM-kisoista 24 mitalia (16 kultaa). Vuosien varrella Kirsi on tehtaillut useita aikuisurheilun Suomen ennätyksiä, joista edelleen voimassa ovat seuraavat: N35, N40 ja N45 painonheitto (jotka ovat myös Pohjoismaiden ennätyksiä), N40 ja N45 moukari (jotka ovat myös Pohjoismaiden ennätyksiä), N35 heitto 5-ottelu, N35 ja N40 olympiapaino (15,88kg) sekä hallista N35, N40 ja N45 painonheitto (N40-sarjan ennätys on myös voimassa oleva Euroopan ennätys).

Tällä hetkellä Kirsillä ei ole valmentajaa, vaan Kirsi perustaa treenaamisensa vanhojen treeniohjelmien soveltamiseen. Talvisin Kirsi pyrkii tekemään viikossa kaksi punttitreeniä ja yhden sisäheittotreenin. Viikon heittotreeni hoituu usein kätevästi työmatkan yhteydessä Kuortane-hallissa. Kevään myötä heittotreenien osuus harjoittelusta vähitellen lisääntyy, ja heittotreenit jatkuvat sopivassa suhteessa kisojen kanssa läpi koko kesän. Kirsin harjoituskerrat määrittyvät työvuorojen ja oman fiiliksen pohjalta. Heittolajit vaativat kropalta paljon, mutta Kirsi on säästynyt pitkän heittouransa ajan loukkaantumisilta. Lapsuus- ja nuoruusvuosien monipuolinen liikunta- ja urheilupohja lienee merkittävä syy tähän.

Varsinaista lempikisapaikkaa Kirsillä ei ole, mutta mitä nopeampi ja liukkaampi rinki on, sitä mieluisampi se on Kirsille. Suomesta esimerkiksi Teuvan, Porin, Oriveden ja Kauhajoen ringit saavat Kirsiltä kiitosta, eikä Parkanon rinkikään Kirsin mielestä ollenkaan hassumpi ole!

Aikuisurheilu saattaa olla monelle yleisurheilun ystävälle vielä oudompi tuttavuus, jonka maailmaa Kirsi avaa näin – ”SAUL:n eli Suomen Aikuisurheiluliiton tarkoituksena on edistää aikuisurheilun kilpa- ja kuntourheilua ikärajoihin katsomatta. SAUL:n alaiset seurat järjestävät kisoja yli 30-vuotiaille urheilijoille. Sarjajako menee 5 vuoden välein, esim. 30-34-vuotiaat kilpailevat 30-sarjassa, 35-39-vuotiaat 35-sarjassa jne. Yläikärajaa kilpailemiseen ei ole. Aikuisurheilun arvokisoihin pääsevät osallistumaan 35 vuotta täyttäneet urheilijat. SAUL järjestää jäsentensä matkat EM- ja MM-kisoihin, mutta jokainen maksaa matkansa ja kisojen osallistumismaksunsa itse.”

Kirsin tulevan kauden tavoitteet liittyvät maaliskuisiin aikuisurheilun EM-hallikisoihin Puolassa sekä elokuisiin aikuisurheilun MM-kisoihin Ruotsissa. Tavoitteita ja harjoittelun suuntaviivoja on kuitenkin asetettu jo tätä kauttakin pidemmälle, vuoden 2027 aikuisurheilun EM-kisoihin Jyväskylässä. Saas nähdä kuinka paljon lisää aikuisurheilun SM-, EM- ja MM-mitaleja Kirsi vielä kerääkään. Voi olla, että aika paljon. Niin lämpimästi tervetuloa ParkU:un Kirsi!